середа, 13 жовтня 2010 р.

На сторінках сайту Асоціації «Спадщина України» ми представляємо культурологічну просвітницьку та навчальну програми для дітей і молоді «Народознавство України : Народи Великої України». Саме на базі освітніх дошкільних, шкільних та вищих навчальних закладів, необхідно створити нову методологічну і національну ідеологію взаємної поваги і толерантності різних етносів, що належать до різних релігійних та конфесійних громад, але які народилися і живуть в Україні і нарівні з титульним українським етносом  є складовими Великої української нації .
          Україна майбутнього – це потужна громадянська демократична держава, сильна самоврядуванням, просвітництвом, економікою та свідомими індивідуумами, що виробили консенсус спільного життя .          

В України є майбутнє – це насамперед усвідомлення нової людської спільноти – української політичної нації, яка стане для всього світу зразком єдності, стабільності і процвітання.
Грамотна молодь , досконале суспільство , багата держава – реалізація цієї ідеї варта зусиль , праці і життя. Тому читачам сайту ми надаємо інформацію про традиції та звичаї українців і народів України, історію заселення та розвитку території України. В розділі Персоналії ми приділяємо увагу тим особистостям, які проживаючи чи навчаючись в Україні, незалежно від їх етнічної  приналежності, зробили значний вклад в науку, освіту і культуру не тільки українського народу, але й вплинули на розвиток європейської цивілізації. Актуальні інтерв’ю і Публікації дадуть змогу ознайомитися із громадською думкою щодо проблем освітнього середовища в Україні. Розділ Навчально-методичний матеріал ознайомить з новими психолого-педагогічними технологіями навчально-виховного процесу в освітніх закладах України, розробленими фахівцями ЗУА «Спадщина України» під керівництвом  Ірини Квасниці. А на Блозі ви матимете змогу особистого спілкування з автором представленої новітньої технології - Квасницею Іриною Юліянівною.
 Вчені створили теорії – ми навчальні дидактичні програми національного виховання української політичної нації – майбутньої генерації великого українського народу.

34 коментарі:

  1. Книга «Традиції та звичаї українців», вміщує матеріали для проведення уроків народознавства, музики, української літератури, праці, кулінарії і християнської етики.
    Добре ілюстроване видання, виконане в народному стилі і надруковано на папері, стилізованому під лляну полотняну основу, - має багато важливого і малознайомого матеріалу на історичну, краєзнавчу і релігійну теми. Словник доповнює, розтлумачує і коментує тексти книги.
    Дітям сподобалось, що релігійні і історичні тексти доповнюються художньо – літературними, народними творами і текстами відомих і невідомих авторів.
    За короткий період книгою скористалися всі вчителі і вихованці дитячого будинку і більшість дітей при підготовці до уроків, написанні творів, читанні, ознайомленні з традиціями та звичаями українців.

    Виконуюча обов’язки директора
    Дитячого будинку «Ясний» м. Києва
    О.П. Демчик

    ВідповістиВидалити
  2. На мою думку, цю книгу доречно було б використовувати на уроках народознавства, а на уроках релігієзнавства вона могла б стати незамінним помічником. На уроках літератури її іноді можна використати, характеризуючи календарно-обрядові пісні різних циклів або фрагментів творців, що містять описи звичаїв та обрядів.
    Деякі сценарії («Свято Миколая», «Різдво») можна використати у позашкільній роботі. В цілому книга може бути використана як джерело додаткової інформації.

    Заступник директора з НВР
    ЗОШ № 6 м. Києва
    Волошина С.О.

    ВідповістиВидалити
  3. На нашу думку, книга цікава, корисна не тільки для вчителів та дітей, а й для широкого кола читачів, сприятиме духовному розвитку молодого покоління.
    Вчителі української мови
    та літератури ЗОШ І-ІІІ ст. №9 м. Києва:
    Сомова О.М., Коротенко О.І.

    ВідповістиВидалити
  4. Ірино Юліянівно, це саме те, що так потрібно для роботи з дітьми в діаспорі! Я в захваті! Практично все можна використовувати на заняттях. Все конкретно, корисно і цікаво. Впевнена, тепер мої уроки будуть ще насиченішими і приваблять дітей до вивчання української культури.
    Дякую Вам щиро !
    Вчителька української недільної школи
    «Лелеки» м. Нижнєкамська, Республіки Татарстан
    Людмила Найденко

    ВідповістиВидалити
  5. Книгу, «Традиції та звичаї українців» можно использовать в учебно-воспитательном процессе.
    В целом содержание книги носит религиозный характер, но наряду с этим описаны и народные обряды и праздники. Интересны стихотворения и рассказы для детей, способ приготовления украинских блюд.
    Считаем, что книга будет полезна учителям украинского языка, истории, музыки, классным руководителям.
    Директор Рубежанской ССОШ № 7
    И.В. Горбушина

    ВідповістиВидалити
  6. Ми, вчителі, як ніхто інший, знаємо, які гострі проблеми духовності молодого покоління існують зараз в нашій країні. Мова йде про втрату культурних цінностей, ідеалів попередніх поколінь. На мою думку, це відбувається тому, що діти невиправдано мало знають про народні звичаї та традиції, старовинні обряди України. Тому я сердечно вдячна автору-упоряднику книги «Традиції та звичаї українців» (том. 1 «Зима») Квасниці І.Ю., яка запрошує усіх бажаючих у подорож до скарбів народної культури.
    Як відомо, звичаї – скарб українського народу, а ця книга, я впевнена, стане настільним посібником для вчителів української філології, історії, музики, початкових класів, а також кожного класного керівника, організатора виховної роботи в школі, бо побудована на етнографічному й фольклорному матеріалі.
    Корисною вважаю літературну сторінку: оповідання, казки, вірші, сценарії обрядових дійств можна використовувати на уроках з позакласного читання, при підготовці позакласних заходів та годин спілкування. Словник народознавчих та міфологічних термінів допоможе вчителю дати учням тлумачення тих чи інших понять. Рецепти старовинних обрядових страв не залишать байдужими жодну господиню. Книга добре ілюстрована. Це обов’язково приверне увагу і юних читачів.
    Отже, вважаю цю книгу дуже цікавою, повчальною, корисною. Вона допоможе у вихованні підростаючого покоління, адже звичаї – це ті неписані закони, якими керуються в найменших щоденних і найбільших всенаціональних справах, це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю.

    Учитель української мови та літератури
    ЗСШ № 3 м. Києва Гаврильєва Л.П.

    ВідповістиВидалити
  7. Адміністрація, педагогічний та учнівський колектив спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 7 для дітей з важкими вадами мови, щиро вдячні Вам за надання можливості доторкнутися до святині, яка відтворена в книзі «Традиції та звичаї українців». Історія християнських свят, народних звичаїв та традицій, обрядів, пісень дає можливість нам ще глибше зрозуміти і оцінити красу і чарівність рідної мови, багатство культури і велику спадщину українського народу.

    Директор школи Каченко К.

    ВідповістиВидалити
  8. Багатство та різноманітність змісту цих книжок допомагають вчителям та вихователям в проведенні уроків та виховних заходів. Вони сприяють кращому вивченню історії, традицій, звичаїв нашого народу та втіленню їх в сучасне життя.
    Зміст Ваших книжок систематизований, виважений, послідовний і наповнений глибоким патріотизмом.
    Словник народознавчих та міфологічних термінів та список використаної літератури допомагають у пошуку книг з даної тематики, поглиблюють словниковий запас як учнів так і педагогів.




    Директор школи – інтернату № 8
    м. Києва, В. Чайко

    ВідповістиВидалити
  9. Всі вчителі були в захваті від такої надзвичайної книги, на нашу думку – такої книги у нас ще ніколи не було, це така необхідна річ, яка допомагає жити, правильно поводити себе в житті і соціумі. Особливо це цікаво дітям, ми просто живемо по цій книзі.
    Низький уклін автору книги . Це необхідна книга для нас і наших нащадків.

    Директор школи – інтернату № 9
    м. Києва, О. Остафійчук

    ВідповістиВидалити
  10. Ознайомившись і попрацювавши з книгою, в якій чудово описані обрядові та християнські свята українців – учнівський та педагогічний колектив школи – інтернату № 10 м. Києва щиро дякує автору за таку корисну та цікаву добірку.
    Учні старших класів із задоволенням читають розділи:
    1. Походження назви Україна.
    2. Мисливські оповідання.

    Дівчатка вивчають пісні про долю дівочу.
    Особливий інтерес виявили і дорослі, і учні до «Андріївських вечорниць», до «Історії святого Миколая», до «Народних традицій та звичаїв Святого вечора та Різдва Христового».
    Книга цікава, корисна, повчальна. Вона дає змогу поглибити знання учнів про Україну, українців та наші українські традиції.


    Заступник директора з НВР
    школи-інтернату № 10 м. Києва, О.Б. Небилиця

    ВідповістиВидалити
  11. Книга І. Квасниці «Традиції та звичаї українців» відрізняється від інших як за змістом так і за композицією. Книга своєрідна, змістовна, цікава. Автор глибоко досліджує витоки, джерела та сутність найвідоміших свят народного та релігійного календаря. Особливо важливим і цінним для вчителів, які користуються книгою, є те, що опис свят супроводжується описом обрядових дій. Додатково подані зразки фольклорних творів, молитов. Цікавим та оригінальним доповненням є детальний опис страв, що готуються до відповідного свята. Дуже цінним для вчителя та учнів є словник народознавчих та міфологічних термінів, чіткі коментарі та список використаних джерел, що завершують книгу.
    Автор твору осмислює українську історію та культуру на основі сучасних наукових концепцій. Книга допомагає зберегти та передати наступним поколінням усі кращі надбання національної культури, що були виплекані українським народом протягом століть.


    Вчителі українознавства
    Школи – інтернату № 11 м. Києва
    Новотна В.П., Омельченко В.В.
    Директор школи
    Попівська Г.М

    ВідповістиВидалити
  12. П’ятдесят гарячих і вдячних дитячих сердець висловлюють подяку Західно – Українській Асоціації «Спадщина України» за безцінний дар – книгу «Традиції та звичаї українців».
    Українські народні свята, звичаї, обряди і традиції – це справжній скарб для виховання високої духовності української інтелігенції.
    Не кожна доросла людина знає народні свята, звичаї, обряди і традиції свого народу, не кажучи вже про дитину. Донести до свідомості підростаючого покоління важливість звичаїв та традицій – одне з головних завдань, яке постає перед колективом нашого навчального закладу. Поява книги «Традиції та звичаї українців» допомагає у вирішенні поставлених завдань. Влучне поєднання історичних фактів та зразків усної народної творчості, цікаві фотографії стали у пригоді і на уроках, і в позаурочний час. Проведені позашкільні заходи, сценарії яких були використані з вищеназваної книги, надовго запам’ятаються вихованцям нашої школи. Адже крім цікавого обрядового дійства, наприклад, на свято Святого Миколая, яке супроводжувалося піснями, діти й дорослі залюбки пекли печиво за рецептом книги.
    Спасибі за прекрасні зразки усної творчості, пісень, рецептів.
    З нетерпінням чекаємо на видання другої частини книги «Традиції та звичаї українців».

    З вдячністю і повагою – педагогічний
    та учнівський колектив школи-інтернату
    № 12 Дарницького району м. Києва

    ВідповістиВидалити
  13. Насамперед приваблює задум автора-упорядника: описати річне коло життя українця його традиційними святами, через які він виявляв своє світобачення і в поетично-обрядовій формі виражав своє світоставлення.
    Позитивом творива І. Квасниці є те, що вона відтворює в своєму проекті не тільки традиції річного кола життя українця, а й пропонує розділ, названий нею «Життєвий цикл українця». Правда, знову ж таки, тут слід було б, скажу образно «вийти за церковний паркан», а відтак не зводити цей цикл лише до трьох подій особистого життя (народження, одруження і смерть), які своєрідно відзначає і Церква. Скажімо, дні народження, побудова хати, проводи до Армії тощо.
    Загалом всіляко схвалюю працю тих, хто в будь-який спосіб прагне зберегти для майбуття українство у великому спектрі його думання і діяння, шукає шляхи формування гордості за своє національне коріння. Якби ми не мали свого обряду і своєї пісні, то при віковій відсутності своєї державності, щоразу винищенні підлими колонізаторами з Москви і Варшави української ментальності і її геніальних носіїв, ми давно пішли б в історію. Ірина Квасниця своїм проектом працює на збереження українства, а відтак схвалюю її роботу і рекомендую до видруку.
    Доктор філософських наук
    Професор А. Колодний

    ВідповістиВидалити
  14. Високоповажна пані Ірино!
    Я дуже Вам вдячний за цей Ваш труд, бо моїм щирим бажанням було б, щоб наші церковні і добрі народні звичаї були не тільки предметом студій і подиву, але й знову ставали частиною нашого щоденного життя.
    Дослідження цих звичаїв є надзвичайно важливим, бо з одного боку – вони віддзеркалюють перед християнську, отже – поганську традицію наших предків, тож їх треба дуже обережно застосовувати. А з другого боку – подібно, як в інших країнах і культурах, Християнська Церква вложила у них глибокий богословський зміст, поєднуючи народне з церковним. Дотримання звичаїв дуже оживляє наш рік, і також дуже прив’язує нас до церковного і природного річного циклу, - і тим збагачує наше життя.
    Ще раз спасибі Вам за те, що Ви взяли на себе такий важливий і великий труд і нехай милостивий Господь Вам у Вашій праці благословить.
    Любомир Гузар
    Верховний Архієпископ Києво-Галицький
    Української ГКЦ

    ВідповістиВидалити
  15. «Традиції та звичаї українців» ( т. 1, автор – упорядник І.Квасниця) – ілюстрований етнографічний довідник. Дана книга стала своєрідним енциклопедичним довідником традиційної культури та побуту українців. Доступна та зрозуміла для читача розповідь про українську націю, походження назви України, історію хліборобського календаря українців та народів світу. Є в підручнику ємкі відомості про забуті звичаї та обряди, рецепти старовинних страв, тексти українських народних та обрядових пісень. У книзі також є словник народознавчих та міфологічних термінів розміщених за зручним для читача абетковим принципом. Вся книга супроводжується оригінальними ілюстраціями, що робить її дуже цікавою для читача молодшого покоління.
    Ми, українці, нація дуже стара і свою духовну культуру наші пращури почали творити далеко до християнського періоду на Україні. Для мене, як для вчителя української мови та літератури, даний підручник – це великий скарб. Я його використовую як на уроках мови так і літератури, з ним разом виховую у підростаючого покоління інтерес до побуту українців, почуття захоплення мудрістю пращурів, любов до пісенних скарбів народу, бажання вивчати, дотримуватись традицій та звичаїв. Разом з дітьми з задоволенням користуємося книжкою на уроках додаткового читання, черпаємо інформацію під час вивчення народних казок, легенд, календарно-обрядових пісень.


    Вчитель-спеціаліст української
    мови та літератури
    гімназії - інтернату № 13 Т.В. Костіна
    Директор гімназії - інтернату № 13
    С.О. Алексієнко

    ВідповістиВидалити
  16. Книга «Традиції та звичаї українців» зацікавила викладачів та вихованців школи. Завдяки своїй оригінальній композиції видання знайшло допитливого читача і серед найменших дітлахів – саме їм адресовано літературні сторінки з казками, і серед учнів середнього шкільного віку, адже до кожного свята дібрано народні приказки, прислів’я та прикмети.
    Вагомий виховний потенціал містять сценарії свят : «Андріївські вечорниці», «Святий Миколай», «Різдво в Україні» та інші. Не залишать байдужими і описи страв до святкового столу, особливо Піст. Словник народознавчих та міфологічних термінів узагальнює і підсумовує знання, здобуті під час захоплюючого читання.
    Книга містить цікавий ілюстративний матеріал: кадри з авторської циклічної народознавчої програми Квасниці І.Ю., зображення ікон з ликами святих, малюнки до казок, легенд і переказів.
    Цінний матеріал буде в нагоді при вивченні курсу українознавства, історії, при проведенні свят, на уроках музики, позакласного читання, трудового та образотворчого навчання.
    Директор школи інтернату № 14
    Т.А. Манько

    ВідповістиВидалити
  17. Народні традиції та звичаї, підібрані й подані в посібнику, відображають різноманітні аспекти життя української людини: її працю, відпочинок, громадське та сімейне життя. Окремий розділ присвячений дитячому молитвослову. Текст методичного посібника побудовано таким чином, що читач насамперед має ознайомитися із змістом певної традиції чи звичаю, а затим може пізнати усе багатство народного ритуалу – пісенного, музичного, кулінарного тощо, створеного народною мудрістю з цього приводу. Такий викладач одночасно є і цікавим, і корисним.
    На наш погляд, цінним у посібнику є те, що його автор використовує оригінальні твори, зібрані в етнографічних експедиціях.
    Вчитель – україно знавець знайде для себе змістовний словник із зазначеної теми. Багатою також є джерельна база рецензованої роботи, яку вчитель при нагоді й потребі може використати.
    Враховуючи актуальність даної проблематики та рівень підготовки рецензованого посібника, вважаю, що його слід опублікувати.
    Кандидат педагогічних наук,
    Старший науковий співробітник
    Інституту педагогіки АПН України
    Т. Мацейків

    ВідповістиВидалити
  18. Даним навчально-методичним посібником, на нашу думку, можна користуватися в навчально-виховній роботі в навчальних закладах. Матеріали посібника доречно використовувати при вивченні усної народної творчості, народознавства, етнографії, культури та історії українського народу.
    Також посібник може стати настільною книгою класних керівників для проведення виховних заходів. Подаються хороші розробки, сценарії, записи старовинних обрядів, які можна використовувати для постановки в різноманітних заходах.
    Цей матеріал сприятиме вихованню духовності, національної гідності і самовідданості. Це – подорож до скарбів народної культури, традицій та звичаїв українців, чим є цінною для вчителів.
    Заступник директора з НВР
    Рубіжанської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 2
    К.М. Манастирська

    ВідповістиВидалити
  19. Книга может быть рекомендована для учителей – словесников (украинский язык и литература) как дополнительный источник по изучению фольклора украинцев, культуры народа, быта, религиозных и народных праздников.
    Точно так же ее можно использовать во внеклассной работе по этим же вопросам; для кружковой работы. Книга снабжена хорошим справочным аппаратом: предметно-тематическим словариком, примечаниями, списком использованной литературы.


    Учитель истории ССШ № 10 м. Києва
    Котова З.А.

    ВідповістиВидалити
  20. Низький уклін колективові справжніх ентузіастів, очолюваному Вами, за титанічну працю, що надзвичайно допомагає у процесі національно – патріотичного, громадянського та естетичного виховання незрячих дітей.
    З допомогою педагогів з книгою ознайомилися учні школи – інтернату. Вона стала у великій пригоді при проведенні виховних бесід, шкільних масових заходів з виховання на основі національних традицій. Збірка використовується на уроках вчителями історії, християнської етики. До творів фольклору звертаються вчителі української мови та літератури, музики.
    Унікальні рецепти народної кухні збагатили та урізноманітнили уроки обслуговуючої праці при вивченні теми «Кулінарія».
    На особливу увагу заслуговують літературні сторінки книги, що містять цікаві та повчальні казки, оповідання і можуть використовуватися у виховній роботі.

    Директор школи – інтернату
    № 5 для сліпих дітей м. Києва
    Коваль Л.С.

    ВідповістиВидалити
  21. До нашої уваги представлено працю Ірини Юліянівни Квасниці «Традиції та звичаї українців». Багато трудів доклала автор до того, щоб зібрати і узагальнити дані про походження і розвиток традицій і звичаїв, якими так багата Україна. Це особливо актуальним є сьогодні, коли ми вивчаємо нашу історію, знайомимось з життям і побутом наших предків, їх духовним світом.
    Автор книги робить спробу адаптувати культурну спадщину української нації до сучасного життя та історичних реалій. Але робити це потрібно дуже обережно. Українська культура формувалася на протязі 1020 років під впливом християнства, а точніше – Православ’я. Деякі звичаї мають поганське, язичницьке походження, а тому їх поширення і пропагування може стати причиною певних непорозумінь в нашому суспільстві.
    Загалом книга заслуговує на високу оцінку і достойна уваги, тим більше, що вона є результатом етнографічних експедицій 1980-2006 років і наполегливої наукової роботи автора.
    Нехай Господь благословить на майбутнє працю І.Ю. Квасниці, зичимо їй успіхів.

    Митрофан
    Архієпископ Білоцерківський і
    Богуславський,
    Керуючий справами УПЦ

    ВідповістиВидалити
  22. У книзі автор глибоко, проникливо досліджує духовну та культурну структуру того типу людини, який уособлює собою українців, ширше – українська нація, котра сягає корінням сивої давнини.
    Багатий матеріал можна використати на уроках літератури під час вивчення розділів «Загадкова, прекрасна і славна давнина України» (6кл.), «Із пісенних скарбів» (7кл.), «Народна лірика»(8кл.).
    На уроках української мови можна використати тексти для міні-диктантів, диктантів-перекладів, творчих диктантів. Окремі речення про звичаї та обряди використати можна для різних типів розбору.
    У позакласній роботі можна використати сценарії обрядових дійств для постановки на сцені. Це буде сприяти піднесенню громадянського духу підростаючого покоління, високій культурі національного спілкування.

    Вчителі української мови та літератури
    Рубіжанської загальноосвітньої школи № 4

    ВідповістиВидалити
  23. Україна робить впевнені кроки в царині відродження своєї самобутності, державності, національної гідності кожного її громадянина. А тому поява нової книжки, зміст якої спрямовано на формування національної самосвідомості, заслуговує на увагу.
    В чому ж оригінальність цієї книжки? У самій назві, наповнюваності сторінок змістом, тісно пов’язаним з елементами історизму, минувшини, своєрідним баченням автором складових частин навчального посібника, художнім оформленням.
    Поданий матеріал збагачує, поповнює знання про предмети та явища навколишнього світу, розвиває інтелектуальну сферу учнів, впливає на формування їх національної свідомості.
    В книжці закладено цінний лінгвістичний матеріал. Він дозволяє розширювати знання школярів з усіх розділів науки про мову (синтаксису, лексикології, словотвору, морфології, орфографії).
    Книга може бути використана як додатковий навчальний посібник на уроках з багатьох предметів. Годиться книжка і для домашнього читання. Вона може знадобитися нашій східній діаспорі, де українці хочуть знати більше про Україну, її традиції та звичаї.
    Сурдопедагоги та логопеди нашої школи висловлюють подяку колективу, що працював над створенням навчально – методичного посібника «Традиції та звичаї українців».


    Заслужений працівник освіти України
    вчитель-методист вищої категорії
    Директор школи – інтернату № 6 для глухих дітей м. Києва
    Шевченко Л.В.

    ВідповістиВидалити
  24. Рекомендованою книгою можна користуватися у початковій школі на уроках рідної мови, суспільствознавства (Я і Україна) та позакласній роботі.
    Зібраний матеріал допоможе молодшим школярам зробити експрес-екскурс у історію України, ознайомитися глибше з народними звичаями та традиціями українського народу, збагатити дітей духовно, навчити національної гідності. Ілюстрації виконані на високому художньому рівні, вдало підібрані фотографії допоможуть зрозуміти і уявити зміст прочитаного.
    Книгу можна презентувати на батьківських зборах і пропонувати для ознайомлення в родинах.


    Вчителі початкових класів
    спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 2, м. Києва
    заступник директора з НВР
    Коломайко В.О.

    ВідповістиВидалити
  25. Протягом останніх 15 років в Україні вийшло друком багато українознавчих студій, проте всі вони переважно мали вузьке спрямування, були призначені для студентів та викладачів українознавства та фольклористики.
    І ось світ побачила книга «Традиції та звичаї українців» із серії «Родинна книга». Це унікальна на сьогодні праця, оскільки орієнтована на широкого читача. Автор книги І. Квасниця упорядкувала її таким чином, що кожен, хто візьме до рук «Традиції та звичаї українців», знайде в ній чимало цікавої інформації, відкриє для себе скарби народної культури, традиції та звичаї українців, які ми, спадкоємці великого культурного народу, повинні вивчати і передавати прийдешнім поколінням.
    Таким чином книга І. Квасниці є не лише джерелом вивчення традицій і звичаїв, але й відкриває таємницю української душі, «філософію серця» нашого народу.
    «Традиції та звичаї українців» - книга, яка допоможе вчителям і учням на уроках українознавства, мови та літератури, оскільки дає глибокі знання з етнічної історії України, формує уявлення про особливості традиційної культури українського народу.

    Директор
    Спеціальної школи-інтернату № 15 м. Києва
    Л.С. Торба

    ВідповістиВидалити
  26. Серед багато чисельних видань останніх років яскраво сяє на літературному небосхилі книга з серії «Родинна книга», «Традиції та звичаї українців» т. 1 «Зима», автором – упорядником якої є етнограф, журналіст і письменниця І.Ю. Квасниця.
    Вже у ту першу хвилину, коли тримаєш цей книжковий томик у руках, залишаєшся приємно вражений : чудовий папір, гарна тверда обкладинка – ніби скринька-оберіг для неоціненних духовних скарбів, що є в середині; обкладинка та форзаци містять зображення символів створених ще нашими далекими прапращурами, і одразу налаштовують читача на потрібний лад – з вершин сьогодення глянути у далечінь віків, згадати, хто ми є і звідки пішла земля Руська; не забувати, шанувати і підтримувати традиції та звичаї свого народу. Навіть назва книги, заголовки розділів, зроблені кирилицею, «червоні рядки» абзаців відразу нагадують нам про витоки сучасного українського письменства.
    Книга має добре продуману, логічно виважену будову. Безсумнівно, ця книга є чудовим подарунком усім читачам. З цікавістю читатимуть її школярі, використовуватимуть студенти, вона буде незамінним помічником педагога (особливо для уроків позакласного читання, українознавства, виховних годин), багато корисного і захоплюючого для себе та своїх дітей почерпнуть батьки. І, звичайно, дане видання прочитає кожна високоосвічена, культурна людина. Бо знати і берегти духовні цінності свого народу – це завдання кожного свідомого українця. Знати витоки своєї нації, не бути бездумним перекотиполем, передати зернята народного досвіду та мудрості наступним поколінням – обов’язок кожного громадянина України.

    Директор
    Спеціальної школи – інтернат № 25 м. Києва
    О.Г. Коломієць
    Вчитель початкових класів
    З.О. Горбатенко

    ВідповістиВидалити
  27. Педагогічний колектив спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 17 для дітей з вадами розумового розвитку Солом’янського району м. Києва висловлює щиру подяку Президенту Асоціації «Спадщина України» Квасниці І.Ю. за чудовий дарунок школі – книгу «Традиції та звичаї українців» ( автор і упорядник І.Ю. Квасниця).
    Дуже актуально сьогодні мати підборку матеріалів народознавчого плану. Для молодої української нації необхідно знати своє минуле. Ми горді тим, що можемо будувати своє майбутнє, спираючись на надбання наших предків, черпаючи в ньому духовну силу і знання. Ми маємо з гідністю пронести і передати прийдешньому поколінню любов до нашої рідної неньки України, до її звичаїв, традицій, адже ми не повинні «свого цуратися».
    Підборка матеріалів допоможе збагатитися нам духовно, проникнутися повагою і любов’ю до великої спадщини свого народу.
    З найкращими побажаннями творчого натхнення, безкінечної наснаги, реалізації задуманого від імені педагогів та учнів спецшколи – інтернату № 17 м. Києва.

    Директор Н. Борздова

    ВідповістиВидалити
  28. Книга «Традиції та звичаї українців» ( автор і упорядник І.Ю. Квасниця), є унікальним синтезом релігійного і народознавчого матеріалу, що забезпечує цілісність сприйняття української традиційної культури.
    Без глибокого і систематичного пізнання народної духовної і матеріально-побутової культури неможливо формувати нові ціннісні орієнтації в умовах державної незалежності.
    Останнім часом почалося відродження деяких обрядів, зокрема і різдвяно-новорічних. Але, на жаль, багато людей уже не знають давніх традицій свят, котрі супроводжували зимове, чи не найпоетичніше в календарно-обрядовій структурі дійство.
    Створення такої корисної і своєчасної книги є свідченням талановитого реагування автора-упорядника Квасниці Ірини Юліянівни на духовні запити сучасної молоді та інших свідомих громадян нової України.
    Нехай щастя і здоров'я завжди будуть Вашими супутниками, а в серці знаходиться місце турботі про тих, хто її потребує.

    З повагою за дорученням колективу
    загальноосвітньої санаторної школи
    інтернату № 20
    вчитель зарубіжної літератури О. Михалевич

    ВідповістиВидалити
  29. Взаємодія традицій, звичаїв і виховання (не тільки підростаючого покоління) – одне з «вічних» питань, яке в кожну епоху розв’язувалося по-різному, не кажучи вже про той надзвичайно драматичний період, що випав на долю українського народу за радянських часів. Цим і зумовлена актуальність книги, присвяченої вивченню свят українського народу церковного та хліборобського року.
    Загальне враження від книги «Традиції та звичаї українців» (автор і упорядник І.Ю. Квасниця) більш ніж позитивне. Автор – упорядник глибоко та сумлінно опрацювала історичні та народні художні джерела про широкий і досить складний пласт української церковної та фольклорної культури й спромоглася максимально заглибитись у нелегкі проблемні питання даної теми.
    Відчувається, що Ви, Ірино Юліянівно, як автор, прекрасно володієте національними історичними основами, що дало нам змогу вдумливо сполучати теоретичний матеріал із практичним застосуванням в практичній діяльності. Вартісним у книзі є те, що весь запропонований матеріал подається не відокремлено, а у контексті розвитку української нації.
    У цілому матеріал, запропонований в книзі, свідчить про його нагальність і величезне функціональне значення.


    З вдячністю і повагою
    директор школи – інтернату № 18 м. Києва
    М. Гриценко

    ВідповістиВидалити
  30. Здаеться мені, шо я знаю ім'я цього анононіму :)

    ВідповістиВидалити
  31. Ганна Василівна17 грудня 2010 р. о 10:57

    Я дуже була вражена тим багатим інформаційним матеріалом, який прочитала на вашому сайті.Скажіть чим ми можемо допомогти, щоб Ви змогли прочитати методику викладання Вашого курсу. Можемо ходити на семінари після роботи. Нам не потрібні дозволи влади, бо кажуть що Вам забороняють поширювати ці світлі ідеї серед народу. Як нам усім допомогти?

    ВідповістиВидалити
  32. Чому ми звемось українцями?
    Чому держава Рось стала Україною?
    Хто такі укри і їхні стосунки з росами?
    Стаття про походження назв Україна та українці на -
    http://rivne-surenzh.com.ua/ua/our_articles/117

    ВідповістиВидалити
  33. Олена Петрівна31 січня 2011 р. о 02:06

    Пропоную поговорити про принципи виховання не тільки у дошкільних закладах, а насамперед в родинах.Чи є такі рекомендації і методики?

    ВідповістиВидалити
  34. Зацікавленим минулим України.

    Статті про світогляд слов"ян, походження, ранню історію, та історію загальнослов"янської держави Рось (1-9 ст.н.е.) -
    ( http://rivne-surenzh.com.ua/ua/our_articles/ )
    Книга "Велич Дулібії Рось. Суренж" про першу загальнослов"янську державу Рось 1-9 ст.н.е. -
    ( http://rivne-surenzh.com.ua/ua/pub/ )
    Фото артефактів -
    ( http://rivne-surenzh.com.ua/ua/additional/photo )
    Збірка карт про прабатьківщину слов"янства, ранню історію слов"ян (1 тис. до н.е. - 1 тис.н.е.) та загальнослов"янську державу Рось (1-9 ст.н.е.) -
    ( http://rivne-surenzh.com.ua/ua/additional/maps )

    ВідповістиВидалити